previous pauseresume next

ادویه جات و تقلبات رایج در آنها

ادویه جات یکی از مواد ضروری برای تهیه غذاهای مختلف هستند و دارای ترکیبات مفید و فرا سودمند می باشند، به عبارت دیگر مصرف ادویه ها تاثیرات مثبتی بر سلامت بدن دارند. معمولا ادویه جات قیمت زیادی دارند و با کیفیتهای مختلف عرضه می شوند. از طرفی متاسفانه انواع تقلبی و ناسالم و با کیفیت بسیار کم ادویه ها هم وجود دارد. باید به این نکته توجه داشت که امکان تقلبی بودن، ناسالم بودن، آلوده بودن و نا مرغوب بودن ادویه های ساییده بیشتر است.

 چون تشخیص تقلبی بودن آن مشکل می باشد. بخشی از ادویه ها در ایران تولید می شوند و بخشی دیگر از کشورهای هند و سری لانکا و کشورهای مشابه وارد می شود.چرا در انتخاب و نگهداری ادویه ها باید دقت کرد:تقلب های گوناگونی در ادویه ها معمول است. مثلا گل رنگ و گیاهان مشابه را با زعفران مخلوط می کنند و عده ای دیگر از الیاف ابریشمی نوک بلال ذرت استفاده کرده و آن را با رنگ های مصنوعی به رنگ زعفران در می آورند. قسمتهای مختلف پرچم گل زعفران نیز از نظر رنگ و مواد موثره متفاوت است. قسمتهای پررنگ تر گران تر و قسمتهای کم رنگتر و یا سفید آن ارزانتر است. برخی افراد متقلب قسمتهای سفید و کم رنگ را رنگ می کنند و در خیلی از موارد از رنگهای غیر خوراکی استفاده می شود.از خاک اره نرم، پودر پوست گردو و فندق، آرد نخودچی، پودر هسته  خرما و مواد مشابه به عنوان پایه فلفل استفاده و رنگ و مزه آن را با پودر فلفل فرنگی یا خردل سیاه تامین می کنند یا با فلفل مخلوط می کنند.از پودر نان خشک و در خیلی از موارد نانهای خشک آلوده در زردچوبه استفاده می کنند. در بهترین حالت از ادویه های درجه دو و سه همراه با ناخالصی ها برای ساییدن استفاده می شود. بنابراین ادویه های ساییده هم از نظر کیفی و هم از نظر سالم بودن و آلوده بودن مورد سوال است؟چگونه ادویه ها را انتخاب و آماده سازی و نگهداری کنیم؟-         حتی المقدور از ادویه های ساییده نشده  خریداری و پس از تمیز کردن آن را ساییده و استفاده کنید.-         تشخیص ادویه ساییده نشده راحت تر و امکان ارزیابی کیفیت آنها بیشتر است.-         ادویه را از فروشندگان مطمئن خریداری کنید و اگر بسته های آماده خریداری می شود از داشتن مجوزهای تولید،  مثل شماره پروانه ساخت و نظارت مسئولین فنی اداره نظارت اطمینان حاصل کنید. ادویه ها هرچه تازه تر باشند بهتر است.-         ادویه ها را قبل از مصرف آسیاب کنید چون ادویه ساییده، ترکیبات موثره و معطر خود را از دست می دهد. ادویه ساییده حتی در کیسه های پلاستیکی عمر کوتاه تری دارند. اگر دقت کنید ترکیبات موثره زردچوبه از پلاستیک خارج شده و در طرف بیرونی آن ظاهر می شود. ادویه های ساییده را در شیشه های با درب واشر دار و یا شیشه های کنسروی تمیز نگهداری کنید.

فهرست: